sâmbătă, 10 decembrie 2011

Punkduck - O aplicatie mobila ce prezinta locatiile interesante de pe o harta

Ne intrebam deseori care sunt cele mai interesante locatii dintr-o anumita zona. Putem fi intr-un loc strain in care sa cautam un muzeu, o cafenea sau pur si simplu ceva interesant pentru a ne petrece timpul, dar chiar si in localitatea in care traim zi de zi, viata poate fi suficient de dinamica incat raspunsul la aceasta intrebare sa varieze de la o saptamana la alta. Aplicatia mobila Punkduck este una dintre solutiile acestei probleme.

Fiind vorba de locatii, cel mai natural mod de a reprezenta pe cele mai bune dintre ele este prin intermediul unei harti. In Punkduck, ele sunt afisate sub forma de discuri suprapuse peste Google Maps. Fiecare disc reprezinta o locatie, iar intensitatea culorii discului reprezinta gradul de atractivitate al acelei locatii in raport cu celelalte. Momentan exista aproximativ trei milioane de discuri virtuale alcatuite in urma procesarii a aproximativ o suta de milioane de fotografii cu geo taguri preluate de pe Flickr.

La un zoom level mic (adica o suprafata mare) intervine problema selectarii discurilor relevante. De exemplu pentru Romania exista cateva zeci de mii de discuri si este imposibila afisarea inteligibila a tuturor discurilor pe suprafata unui monitor sau ecran de telefon mobil. Aceasta problema este rezolvata printr-o selectie ierarhica a discurilor, astfel incat pe masura ce suprafata creste, doar cele mai importante discuri sunt plasate mai sus in ierarhie. In urma acestei selectii, se pot observa rezultate inteligibile si relevante chiar la nivelul hartii lumii. De exemplu, conform acestui algoritm, cel mai interesant loc de pe Pamant este Muzeul Luvru din Paris.

Aplicatia este conceputa in asa fel incat locurile interesante sunt stabilite pe baza opiniilor exprimate de utilizatori. Aceasta functionalitate este deservita de un ecran care are doar doua butoane: like si dislike. Scenariul de utilizare este foarte simplu: intr-o situatie speciala in care impulsul de a transmite mai departe locatia in care se afla utilizatorul este puternic, este suficienta apasarea unui buton, iar opinia este inregistrata. Este integrata si facilitatea de scriere pe peretele Facebook al utilizatorului. Autentificarea tuturor operatiilor din aplicatie se face pe baza contului Facebook, in acest fel nefiind necesara crearea unui alt cont, majoritatea posesorilor de smartphone fiind deja inregistrati pe Facebook.

O problema semnificativa in implementarea unei solutii care necesita contributia utilizatorilor este cea a continutului initial. Locatiile de interes nu pot fi deduse pe baza like-urilor si a dislike-urilor fiindca nu exista suficiente pareri exprimate. De aceea Punkduck ia in calcul si numarul de fotografii de pe Flickr din acel loc, fapt care permite vizualizarea unor informatii relevante pe harta pana cand se strange un numar suficient de like-uri. Deocamdata o fotografie este echivalenta cu un like.

Concursul Nokia Qt Developers s-a dovedit a fi o ocazie excelenta pentru punerea in practica a acestui proiect. Patru programatori clujeni (Vlad Danciu, Valentin Filip, Flaviu Pașca si Ovidiu Sabou) au participat la concurs, iar aplicatia mobila pentru Symbian 3 este deja lansata in Nokia Ovi Store. Concursul este momentan in ultima faza in care castigatorul se alege pe baza voturilor publicului.

In urmatoarea perioada accentul va cadea pe imbunatatirea calitatii si relevantei datelor precum si pe portarea aplicatiei pe celelalte platforme mobile populare. Este planificata si abilitatea de a prezenta pe harta evenimentele interesante care vor avea loc in viitor.


Sursa: itstiri.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More