vineri, 9 decembrie 2011

AMD ar putea lansa un CPU cu 10 nuclee in 2012

A trecut o lunga perioada de timp de la razboiul procesoarelor cu un singur nucleu la care cea mai mare atentie se indrepta spre viteza frecventei de rulare, o strategie care a murit atunci cand Intel a retras Netburst in favoarea arhitecturii Core. Acelasi razboi se da acum intre marii producatori care inghesuie cat mai multe nuclee pe o singura bucata de siliciu. Asadar, in zilele noaste CPU-urile cu multe nuclee sunt la moda, drept urmare, AMD planifica sa lanseze un procesor cu 10 nuclee pentru entuziasti in 2012.

Software-ul de azi nu foloseste la capacitate maxima procesoarele multi-core, desi situatia este mai buna decat atunci cand piata era dominata de procesoare single- si dual-core. Sunteti gata sau nu, cipurile cu 10 nuclee sunt pe drum, cel putin in conformitate cu foaia de parcurs ce a scapat pe internet.

Site-ul chinez zol.com.cn a postat foaia de parcurs confidentiala (click pe imagine pentru marire) ce prezinta planurile celor de la AMD atat pe 2011 cat si pe 2012. Conform acestei foi, AMD planifica ca dupa lansarea platformei Scorpius in 2011 (care va culmina cu lansarea Bulldozer) va urma Corona in 2012. Aceasta platforma va include procesoare "Komodo" cu pana la 10 nuclee Piledriver, Turbo Core 3.0, si un nou socket numit FM2.

De asemenea, Corona include chipset-ul AMD Hudson D4 FCH cu un southbridge upgradat penttru a suporta 8 porturi SATA 6Gb/s, RAID 0/1/5/10, 10 porturi USB 2.0, si 4 porturi native USB 3.0. Generatia urmatoare de placa grafica discreta de la AMD - Radeon 7000? - va face, de asemenea, parte din platforma.
Pe piata mainstream, foaia de parcurs arata platforma AMD Fusion Lynx inlocuita cu Virgo. Aceasta va suporta APU-uri (Accelerated Processing Unit) Trinity cu pana la 4 nuclee Piledriver, Turbo Core 3.0, DirectX 11 GPU, si suport DDR3. Cipurile Trinity vor utiliza, de asemenea, viitorul socket FM2 de la AMD.
In partea de jos se afla Deccan, platforma care va inlocui Brazos. Deccan va cuprinde APU-uri Wichita cu pana la 4 nuclee Bobcat si o infrastructura FT2.


Sursa: itstiri.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More